Mette Frederiksen til Israel

(03/03-2021) – Ifølge hvad jeg har læst mig til i de danske medier, så beærer den danske Statsminister Israel med sit besøg for at “drøfte fælles politiske anliggender – herunder corona-situationen.” Fordi “det er velkendt at Israel er på forkant med vaccinationen”.

Det kan komme bag på mange, men Israel er på forkant med mange andre ting: computerprogrammer (dele af Googles algoritmer bliver udviklet i Israel), hardware (Intel chips og iPhones chips), medicin (den teknologi som Israelsboykotter, tidligere minister Willy Søvndahl, har i brystet og som holder ham i live er israelsk) og mange andre ting.

Fru Frederiksen har fundet ud af, at Israel har ret mange doser vaccine og håber på at få scoret nogle for billige penge på den en side, samt have et samarbejde for fremtiden med Israel for de kommende vacciner.

Det er jo sådan at Israel begyndte på at udvikle en vaccine allerede få uger efter Coronaudbrudet. Det skyldes et tilfælde: Israel havde i flere år arbejdet på en vaccine imod smitsom bronkitis i fjerkræ og det viser sig at være i samme familie som COVID-19, hvorfor forskningen nemt kunne skifte retning.

Det er livsvigtigt for Israel ikke at være afhængigt af udefrakommende vacciner da man ikke kan regne med andre landes trofasthed. En præsident som Joe Alzheimer Biden kan når som helst finde på at bruge salget af vacciner til Israel for at afpresse landet. Derfor er det nødvendigt for Israel at være så selvstændigt som muligt.

Derfor også vil Israel ikke komme ud med hvor mange vacciner man har fået fat i, men vi kan godt regne med, at der er mere end nok og en pæn reserve forud nemlig fordi man ikke kan regne med at blive ved med at få lov til at købe dem.

Derfor er det meget usandsynligt at man vil gå med til at give Danmark nogle billige vacciner, medmindre Israels forskning i sit eget vaccine er så meget fremme, at man regner med at kunne undvære dem.

Det andet er, at Mette Frederiksen vil gerne lære lidt af den metode, der er blevet brugt her i landet så vi kunne få ordnet alt det her så hurtigt.

Det er ingen hemmelighed og jeg kan godt fortælle om det her på min blog, men det er ikke noget, man vil kunne bruge til noget i Danmark alligevel.

Her er hvorfor.

Indkøb

Danmark indkøber vaccine via EU og EU forhandler pris og betingelser. Enhver land kan dog selv forhandle ved siden af, men det har Danmark altså ikke gjort. Det er lidt sent at komme i tanker om det nu.

Desuden har der været en masse debat om hvilken af de vacciner der kunne eller ikke kunne godkendes, hvor mange doser af den ene og den anden, osv.

Israel har en meget hurtigere beslutningsproces. Man er vant til at handle i krisesituationer hvor tingene skal gå hurtigt og nogle demokratiske processer kan forbigås i statens eller landets interesse. Derfor tog beslutningen om hvilke vaccine skulle købes og hvor mange doser ikke ret lang tid.

Vi havde stort set alle det, vi skulle bruge da EU stadig forhandlede.

Derudover, uanset om man vil det eller ej, så “money talks”. Israel betalte 23,60 euro (ca. 175 Kr.) pr. dose (der skal bruges to doser pr. person) da USA betalte 16,50 euro (ca. 122 Kr.) og EU, og altså Danmark, betalte 14.50 euro (ca. 107 Kr.), altså en pæn sjat mere end hvad man pungede ud i Dannevang. Havde man villet betale for varen, vil man sandsynligvis ligeledes have haft adgang til flere.

Desuden har Israel også købt doser fra Moderna (til en endnu højere pris) for at have alle chancer på sin side.

At man vil det eller ej så spenderer medicinalfabrikker ikke milliarder af dollars i udvikling af nye vacciner af medmenneskelige årsager. For dem er det en vare som en anden og de gør det for at tjene penge. Nogle synes det er afskyeligt, jeg synes det er fuldstændigt fair, og det synes man åbenbart også fra israelsk side og man betaler gerne prisen, og mere til, hvis det behøves.

Hvorfor?

Ja, naturligvis, det går ud på at have så få syge og døde som muligt, klart nok. Og ja, Netanyahu ved også at hvis han styrer det godt, så har han gode chancer for genvalg den 23. marts.

Men hvis man tror det kun er det, så går man glip af det vigtigste:

I øjeblikket, selv om man arbejder på det, så er der ikke rigtigt nogen behandling endnu mod COVID-19. Så ingen vil kunne komme ud af COVID-krisen uden vaccine. Det er fakta.

Det første land, eller de første lande, som vil have sin befolkning vaccineret og dermed beskyttet vil kunne starte op økonomisk før de andre og dermed give baghjul til de andre som tager sig tid til diskussioner, debatter og forhandlinger om priser.

Israel forstod det allerede sidst i 2020 og vi ved udmærket godt at ja, det koster landet meget mere end hvad det har kostet EU-landene, men det bliver lynhurtigt indhentet når vi kører på fuld blus igen om nu få uger.

Det løb er snart kørt for Danmark så der er ingen risiko at fortæller om hvad der blev gjort her. Derudover så er det heller ingen hemmelighed.

Derudover, selv om Israel fortæller hvad vi har gjort og hvordan det lykkedes os at få vaccinere så mange så hurtigt, er det heller ikke en oplysning Danmark kan bruge til noget da det bliver umuligt at implementere i Danmark.

Hvad har man gjort i Israel?

Ud over at have købt rigeligt af alle slags vacciner til ågerpriser, så er Israel arbejdsgang fuldstændigt forskelligt fra alle andre lande i verden, Danmark inkluderet.

Hastighed

For det første, og som jeg allerede har skrevet det, beslutninger bliver taget og implementerede meget hurtigere her i landet end i Danmark. Naturligvis kommer det an på hvilke beslutninger der er tale om, en beslutning om hvorvidt en omvendelse til jødedom udført af uortodoks rabbiner gælder eller ej har lige fundet sin løsning for få dage siden… Efter 15 års debat. Men beslutninger om handlinger og nødsituationer er yderst hurtigt taget.

Israel er et land vant til at handle i krisesituationer. Vi lever under konstant trussel og vi er alle indforstået med, at vores hverdag kan blive vendt på hovedet i løbet af få timer. Derfor er vores beslutningsprocesser optimerede og ja, nogle gange, går det ud over den demokratiske debat, men det kan vi altid skændes om bagefter når vi har tid til det (hvilket vi gør, rent faktisk).

Kriser

Så fik Britt også sit stik.

Som sagt, vi er vant til at handle i krisesituationer. Vi ved udmærket godt at vi ikke kan regne med andre end os. Jo, denne med “I kan stole på os, vi er retfærdige, gør hvad vi siger, vi skal nok tage os af jer” har vi prøvet i 1940’erne, den hopper vi ikke på igen.

Derfor har Israel et hav af nødplaner parate. Det er derfor seks-dages krigen blev vundet så hurtigt: Der var allerede simulationer parate om hvad vi skulle gøre hvis disse lande angreb os på den og den måde. Når det sker, så er det bare om at trække planen ud af skuffen og følge den.

Det er ikke blevet sagt, men jeg er overbevist at man, fra regeringens side, har op til flere planer parate for det tilfælde hvor de arabiske lande skulle angribe os med biologiske våben (som de har truet med), og hvordan man skulle eventuelt håndtere sagen med en modgift.

Når man skal vaccinere hele befolkningen i en ruf, så er der flere planer parate.

Jeg kan huske at da Hizbollah truede med at bombardere klorinfabrikken i Haifa, hvor vi bor, ikke engang 24 timer efter kunne hver beboer i byen få fat i en gasmaske (der er noget over 285.000 indbyggere i byen) og flere Iron dome missiler (som nedskyder missiler i luften) var positionerede strategiske steder. Nu er klorinfabrikken flyttet i ørkenen så er den fare drevet over.

Tilpasning

I Israel tilpasser man sig situationer lynhurtigt. Vi er vant til at vores fredelig hverdag kan i løbet af få minutter ændre sig til en tilstand af total-krig. Det er ikke som smørhulet Danmark hvor livet går sin vante gang siden 1946 og hvor man end ikke kan styre hvad der sker i ghettoerne rundt omkring.

Da COVID ramte, omdelte det israelske hær masker i alle apoteker, så alle kunne købe fem eller ti masker for højst 5 shekel (under 10 Kr.). Det hele var op at køre efter et par dage og efter et par uger kunne man købe dem i bunke af 50 i enhver supermarked.

Våbenfabrikker blev omdannet til respiratorfabrikker og sendt til
hospitalerne så man ikke led under respiratormangel.

Takket være lockdown, blev hospitalerne stort set aldrig overbebyrdet (de kunne sende patienter rundt til andre hospitaler i landet), men ellers er jeg sikker på, at der ville have været felthospitaler sat op i løbet af ganske kort tid hvis det havde været nødvendigt.

Det her kunne man ikke gøre i Danmark på daværende tidspunkt, og det kan man stadig ikke.

Decentraliseringen

I Danmark centraliserer man mere og mere, også (og især) for at spare penge, men man kan ikke spare sig til succes eller til effektivitet. Nej, man skal ikke smide penge ud af vinduer, men man skal ikke spare de forkerte steder, hvilket er det Danmark har gjort de sidste 30 eller 40 år i hvert fald.

I Israel er alt decentraliseret. Nemlig fordi krig er en hverdagsmulighed, så nytter det altså ikke noget at alting er samlet et sted, QED! Der er derfor et hav af kliniker over hele landet, endda de mindste landsbyer har en slags klinik.

Derfor er det ingen sag for Israel at få sendt vaccinen rundt, også til de fjerneste dele af landet, meget hurtigt og få vaccineret befolkningen i en ruf.

Dette er ligeledes umuligt at implementere i Danmark hvor man har i årevis skåret ned på alt så noget. Det er blevet til en centraliseret fabrik med for lidt personale.

At bo i Israel er lidt som at bo sammen med en SWAT-team: Alle er altid parate til alt til enhver tid. Alle er opmærksomme på hinanden og på hvad der sker altid. I tilfælde af ulykke, ved alle hvad der skal gøres til hver en tid. I tilfælde af vanskeligheder vil der altid være nogen til at hjælpe i løbet af ingen tid.

Det er utopisk af Danmarks statsminister at tro, at de kan gøre os kunsten efter. Dels er mentaliteterne forskellige, dels er vores infrastrukturer forskellige og dels er vores prioriteringer forskellige.

Hvis der er noget at lære for Danmark det er vel at man ikke skal spare på sundheden, ansætte flere læger, sygeplejersker, give dem bedre arbejdsbetingelser, åbne flere klinikker og hospitaler, decentralisere og … Men hov! Det er jo en gammel debat det her, er det ikke?

Hvad håber Mette Frederiksen så? En mirakel? Ja, vi er vant til mirakler her i landet, men det er længe siden vi har fattet at vi skal skabe dem selv.


Hvis du vil vide mere om hvad der virkelig sker i Israel og i Mellemøsten, tjek min side om Israel ud: https://missing.malka.link


I praksis

Praktisk, så sker vaccineringen sådan:

Vi fik et SMS når vaccinationsholdet er i nærheden med tid og sted.

Du kan her se en skærmklip af min. Det står på hebraisk og på arabisk fordi naturligvis er idiotien om at der er apartheid og om at kun jøder bliver vaccinerede noget vrøvl. Man skal være godt nok dum hvis man tror på den slags ævl.

Der står at de var i klinikken i nærheden og adressen af denne klinik (fordi også i storbyer er der et hav af små klinikker her og der) fra 18:00 til 21:00. De var ca. 10 minutter hjemmefra til fods.

De var lidt forsinkede og ankom først omkring 18:25, det har nok trukket ud hvor de var før. Derfor var der noget tid, hvor vi sad og ventede pænt på dem. Der var ingen nummer eller noget. Man spurgte rundt om hvem var den sidste i køen, så vidste vi hvem var lige før os. Da den næste kom og spurgte hvem var sidst i køen, så var det os, det sagde vi, så vidste han hvornår det vil blive hans tur, og så fremdeles.

Vi bor i den arabiske kvarter, så alle der var dér var arabere og det var meget sjovt at høre af og til et hebraisk ord i deres samtaler.

De ankom omkring 18:25, jeg blev vaccineret omkring 18:35 og Britt lige efter.

Vores data blev lagt i computeren så vi bliver kontaktet når vi skal have vores næste skud (21 dage efter den første). Det bliver samme sted (og sandsynligvis samme tidspunkt).

Vi sad en kvarters tid lige efter for at sikre os mod fremkomsten af bivirkninger, og så var det hjemmad.

Britt fablede om, at når man bliver stukket, skal man have noget godt at trøste sig på, fordi det skal man!

Jeg spurgte hende om hun da vil have en bolsje, men hun foretrak en shawarma.

Så det blev til en shawarma.

Alt det for at sige, at jeg tror at Frederiksens besøg her i landet ikke vil være af meget hjælp fordi den måde vi gjorde det på kan ikke implementeres i Danmark.

For det andet, om at samarbejde om en vaccine, jeg er ikke sikker, at vi behøver hjælp. Vi har klaret os fint uden Danmark indtil nu (og på trods af Danmark i nogle sager), så jeg håber vi bliver ved.

Der er tale om at fabrikken skal flyttes i Østrig eller endda i Danmark, det ville undre mig meget Netanyahu vil gå med på det. Det her med at sætte vores skæbne imellem andre “venners” hænder, som sagt, det har vi prøvet før! (Cyril Malka)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nyhedsbrevet

Vil du modtage en mail, når jeg sætter noget nyt online? Skriv dig ind her.

Scroll to Top